MEMÒRIA DONES D'ÒDENA MEMÒRIA DONES D'ÒDENA MEMÒRIA DONES D'ÒDENA MEMÒRIA DONES D'ÒDENA
10 de setembre de 1960

Esther
Font Trullàs

Una auxiliar de farmàcia amb molta vocació

L’Esther és auxiliar de farmàcia per casualitat. Tot va començar quan tenia dotze anys i encara anava a l’escola. El farmacèutic, el senyor Gimeno, havia comentat a una professora, Raquel Aguilar, que necessitava una noia que aprengués l’ofici. “Em va triar a mi, potser perquè era més llançada”, comenta.

Va començar a fer pràctiques a les tardes, després del col·legi. S’esforçava i li anava bé, així que en acabar l’escola va passar a ser empleada fixa i va fer un curs d’auxiliar de farmàcia.

 

Qualifica de fantàstica la seva experiència a la farmàcia d’Òdena, tant amb el senyor Gimeno com després amb el senyor Moreno, amb els que va aprendre moltíssim, com fer analítiques i posar injeccions. Encara sort, perquè “als anys setanta va haver-hi una pandèmia de grip tremenda. Em van comprar una motoreta perquè anés a posar injeccions a la gent que vivia a les masies”. I la mare li va comprar una olla petita per bullir les xeringues. I gràcies a tot això, no va morir ningú.

 

Les coses van canviar després que el senyor Gimeno morís. La propietària la va haver d’acomiadar i des d’aleshores ha estat a unes quantes farmàcies, de les que sempre ha marxat voluntàriament. Primer a Santa Maria de Montbui, a la Secanell, on va aprendre caducitats i a ordenar els medicaments, i després a la de la plaça de la Creu, amb la condició que fes les guàrdies de nit, de divendres a dilluns. “Era salvatge, però al mateix temps gratificant”, reconeix. Allà va passar disset anys i va aprendre ortopèdia, oftalmologia i dermatologia.

També va estar a la farmàcia de Maria Rosa Singla, a Igualada, tretze anys. Porta cinc a la de Sant Martí de Sesgueioles i no té ganes de jubilar-se. Tot i el temps que fa que ja no treballa a Òdena, per a tothom continua sent “l’Esther de la farmàcia”.  

De la feina li agrada, sobretot, el tracte amb la gent. Ha estat molt feliç a tot arreu on ha treballat, perquè “el que compte és el meu servei a les persones”.

L’Esther es va quedar sense pare quan tenia set anys, la seva mare treballava de valent i ella amb només nou anys anava a pesar cigrons i mongetes, i venia roba. Fins que la Raquel Aguilar li va canviar la vida. “Em van obrir un món”, conclou.

Als anys setanta va haver-hi una pandèmia de grip tremenda. Em van comprar una motoreta perquè anés a posar injeccions a la gent que vivia a les masies”